+31 638534752 / +34 656 459 127

RODE ROZEN OP 23 APRIL

 

BARCELONA – Het is op 23 april heel gebruikelijk om in Catalonië op straat vrouwen te zien lopen met een roos in de hand terwijl ernaast een man loopt met een boek onder zijn arm. 23 april is in Catalonië een nationale feestdag (geen vrije dag) waar de vrouwen rode rozen ontvangen van degene die van hen houden en als tegenprestatie ontvangen de mannen dan een boek van de vrouwen. Doorgaans vormen de inkomsten op deze dag zo’n 5% van het volledige jaarinkomen van de sector. Alleen rond kerst en tijdens de internationale boekenbeurs te Madrid worden meer boeken verkocht in Spanje.

Op Sant Jordi was het oorspronkelijk de bedoeling dat alleen geliefden meededen met het geven en in ontvangst nemen van rozen en boeken maar de laatste jaren is deze feestdag uitgegroeid tot een fenomeen waarbij familieleden, ondernemers en zelfs klasgenoten elkaar de traditionele cadeaus overhandigen. In de grote steden zoals Barcelona, Girona, Tarragona en Lleida worden op de Ramblas boekenmarkten gehouden waar de geliefden boeken kunnen kopen en uiteraard ontbreekt het dan ook niet aan de bloemenverkopers waar men de traditionele rode roos of andere kleurencombinaties kan kopen.

Oorsprong

Maar waar komt dit feest nu vandaan? Het verhaal van het boek is gemakkelijk te verklaren aangezien op 23 april herdacht wordt dat twee van de grootste schrijvers ooit, Miguel de Cervantes en William Shakespeare, op deze dag gestorven zijn. Eigenlijk overleed Cervantes op 22 april 1616 en nog geen dag later op 23 april 1616 overleed Shakespeare. Door UNESCO is 23 april dan ook uitgekozen als “dag van het boek”. Het verhaal van de roos is wat gecompliceerder en is zelfs terug te voeren tot aan de middeleeuwen en is doordrenkt van een romantische legende.

Het verhaal

“Er was eens een monster dat leefde in een meer nabij een ommuurde stad. Om ervoor te zorgen dat het monster niet het dorp zou aanvallen moesten de bewoners elke dag 2 schapen opofferen aan het monster. Op een dag waren er geen schapen meer over en dreigde het monster het dorp aan te vallen en te vernietigen. Zodoende beval de koning dat alle kinderen opgeofferd moesten worden aan het monster, dit in een bepaalde volgorde waardoor ook op een bepaalde dag de dochter van de koning aan de beurt was. De koning wilde zijn dochter niet opofferen en dat pikte de bewoners niet die zelfs dreigden het Paleis van de koning in brand te steken.

Toen kon de Koning niet anders dan ook zijn dochter op te offeren. Halverwege de weg naar het meer waar het monster zat ontmoette de prinses een ridder op een groot wit paard die uiteraard vroeg wat er aan de hand was. Toen de prinses het verhaal uitlegde aan de ridder dacht de ridder geen seconde langer na en pakte zijn lans en viel het monster aan. Sant Jordi, de ridder, sleepte vervolgens de gewonde draak door de stad om de bevolking te laten zien dat het monster overwonnen was waarna de ridder de draak doodde door zijn lans verder door te steken. Uit het bloed wat op de grond viel ontstonden verschillende rozen waarvan de ridder de mooiste aan de prinses gaf”.

Commercie

Al met al is het tegenwoordig meer een commerciële dag geworden maar toch blijft het interessant om veel bloemen te zien en volgens traditie worden op 23 april de meeste boeken verkocht van het hele jaar. Je bent dus gewaarschuwd, ben je op 23 april ergens in Catalonië vergeet dan niet een roos te kopen voor je vrouw/vriendin en/of een boek voor je man/vriend. Zie het maar als de Catalaanse Valentijnsdag waarop men elkaar de liefde opnieuw kan verklaren.

Geschreven door Remco Stoffer

Loading
Delen